Stripovi

„Noćni soko“ je novela koju je Goran napisao krajem osamdesetih godina prošlog veka i karakteristična je po tome što je prvo njegovo delo u kojem se radnja odvija u Beogradu. Goranov rodni grad je tu prikazan u naučnofantastičnom ključu, a zanimljivost je to što je novela u originalnom rukopisu nosila podnaslov DETEKTIVSKA PRIČA i kada ju je Goran ponudio za objavljivanje Bobanu Kneževiću, poznatom srpskom uredniku, izdavaču i autoru naučne fantastike, Knežević je ugledao podnaslov i prokomentarisao: „Ali, ja ovo nemam gde da objavim.“

NS01
NS02
NS03
NS04
NS05
   
   
   
Naravno, „Noćni soko“ je prevashodno naučnofantastična novela, koja je poslužila sredinom devedesetih kao nadahnuće mladom beogradskom crtaču stripova Aleksandru Vraneševiću – Vrani da po njoj nacrta kompletan grafički roman. Ovde je prikazano prvih pet tabli grafičkog romana Noćni soko, Copyright © 1995, Vranešević & Skrobonja.
 

TOČAK

Strip-serijal Točak (La Rue, Editions Glénat, Francuska) nastao je krajem 1999, na osnovu istoimene novele Gorana Skrobonje. Crtač Dražen Kovačević, tadašnji diplomac Akademije primenjenih umetnosti u Beogradu, želeo je da za diplomski rad nacrta strip, pa je svog profesora Rastka Ćirića zamolio da mu preporuči neki zgodan književni predložak za to. Rastko je odmah pomislio na Goranovu novelu „Točak“ i Dražen je delo pročitao, a onda prionuo na posao. Prve skice pokazao je Goranu za vreme Beokona, početkom 1999, neposredno pred bombardovanje. Goran je bio veoma zadovoljan Draženovom vizijom, ali veliko je pitanje da li bi do realizacije stripa došlo, da ujesen iste godine francuski izdavač Glénat nije raspisao međunarodni konkurs za strip. U projekt se uključio i Vladimir Vesović, koji je Goranov tekst kadrirao za Dražena, i strip Točak osvojio je na pomenutom konkursu prvu nagradu. Autori su putovali na sajam stripa u Angulemu u januaru 2000. i tamo primili ček na tadašnjih 50.000 franaka i potpisali ugovor za objavljivanje strip albuma. Iste godine objavljen je prvi album – Točak: Proročanstvo Korota – koji pokriva događaje opisane u noveli. Usledila su još tri albuma (Vojnici Korota 1, 2 i 3), po Goranovom romanu Vojnici Korota, i sa time je serijal okončan. Posle ovog velikog uspeha, Dražen Kovačević se afirmisao kao uspešan autor stripa radeći za velike francuske izdavače kao što su Les Humanoides i Soleil.

Tocak
Članka iz "Ekspres Politike"
Angulem-2000-1
Angulem-2000-2
V.Vesović, Abuli (scenarista Torpeda) i Goran u Angulemu,
u januaru 2000.
Goran i Dražen sa nagradom za strip Točak.

Tocakdownload

Ovde možete preuzeti

download

Copyright © 2014 Goran Skrobonja.
All Rights Reserved.

Design By www.OrbMarketing.com