Life/PUT OSVETE

Ko je smestio detektivu Kruzu?


Jedna od najomiljenijih (i najjalovijih) tema među poklonicima dobre TV zabave svakako je i rasprava o odličnim serijama koje su ugašene posle samo jedne ili dve sezone prikazivanja. Za koji god primer da se odlučite, zaključićete ubrzo da je dotična serija bila: a) „isuviše dobra“ za svoju domaću publiku (najčešće američku); i b) da je ukinuta uprkos kvalitetu zahvaljujući tome što TV mreža koja ju je emitovala zapravo nije znala šta da radi s njom. Ovo svakako važi za kriminalističku seriju Life koja je emitovana u dve sezone na mreži NBC, a trenutno se u Evropi reprizno prikazuje na kablovskom kanalu FOX Crime.

Sasvim slučajno sam upao usred jedne od epizoda iz druge sezone i istog trenutka bio upecan – a to nipošto nije malo dostignuće. Da bi mi se to dogodilo, potrebno je da se poklopi makar nekoliko elemenata: protagonisti ne moraju nužno biti privlačni, ali ne smeju biti antipatični i odbojni – ko bi uostalom želeo da gleda iz nedelje u nedelju njuške koje ga nerviraju? Dalje, dijalozi treba da budu, u najmanju ruku, inteligentno napisani. (Kad mi je u gostima pretprošle godine bio slavni britanski pisac naučne fantastike Ijan Mekdonald, posle večere smo zajedno odgledali jednu epizodu Hejvena na Sci-Fi kanalu; u jednom trenutku smo se samo zgledali i konstatovali gotovo istovremeno: „Bože, kako su ovi dijalozi imbecilni!“) Najzad, ono što je, po meni, najvažnije za uspešne kriminalističke serije – pored interesantnih zločina koje protagonisti svakodnevno moraju da rešavaju, neophodna je i šira, okvirna, stalna priča koja se proteže iz sezone u sezonu i tako garantuje nastavak interesovanja gledalaca. To „radi“ u dugovečnim serijama CSI-Miami, Castle... i jednako dobro funkcioniše u TV seriji Life, koja je premijeru imala 26. septembra 2007, da bi 4.maja 2009. mreža NBC objavila njeno otkazivanje.

Ova odlična TV tvorevina sastoji se od ukupno 32 snimljene i emitovane epizode. Stvorio ju je Rend Ravič, a produkciju je radio studio Universal Medija. Protagonista je Demijan Luis (Damian Lewis), britanski glumac poznat našoj publici po ulozi majora Ričarda Vintersa u mini-seriji Band of Brothers (HBO), dok novi krupni korak u njegovoj američkoj glumačkoj karijeri predstavlja uloga narednika Nikolasa Brodija u seriji Homeland (Showtime). Luis tumači Čarlija Kruza (Charlie Crews), detektiva puštenog iz zatvora gde je odslužio dvanaest godina za zločin koji nije počinio. Life je trebalo da bude epizodna TV serija u stilu serije 24, tako da se posle svakih nekoliko epizoda otkrivaju novi tragovi u vezi sa razrešenjem glavne misterije (zavere zahvaljujući kojoj je Čarli Kruz završio u zatvoru).

 

Na početku prve sezone (čija je radnja smeštena u 2007), detektiv Čarli Kruz izlazi iz zatvora pošto je odslužio dvanaest godina od dosuđene doživotne kazne. Godine 1995. on je bio nepravedno optužen za trostruko ubistvo svog prijatelja i poslovnog partnera Toma Sejbolta i njegove porodice, s izuzetkom jednog njenog člana. Zahvaljujući trudu njegove advokatkinje Konstans Grifits, dokazi sa DNK oslobodili su ga krivice za ta ubistva. Pošto je ostao bez posla, žene, prijatelja i gotovo svakog kontakta sa spoljnim svetom, on izlazi prosvetljen zen filozofijom, opsednut svežim voćem (do kog se u zatvoru gotovo uopšte ne može doći), rešavanjem ubistva koje ga umalo nije koštalo života i raskrinkavanjem zavere u kojoj mu je ono bilo smešteno. Kruz uspešno tuži grad Los Anđeles i njegovu policiju za odštetu od 50 miliona dolara.

Kruzova partnerka je detektivka Deni Ris (Sara Šahi, američka glumica iransko-španskog porekla poznata po ulozi Karmen u seriji The L Word), koja je ranije radila kao prikriveni agent za narkotike, a sada se oporavlja od zavisnost od droge i alkohola. Kruz ne nailazi na naročito dobar prijem poručnice Karen Dejvis koja tokom prve sezone pokušava da natera Risovu da dođe do informacija koje će dovesti do Kruzove suspenzije i davanja otkaza. I premda se i sama oseća nelagodno u društvu svog novog partnera, Risova pruža Kruzu podršku u brojnim situacijama, i među njima se polako razvija prisan odnos.

Glavna priča u prvoj sezoni tiče se ubistava zbog kojih je Kruz bio nepravedno zatvoren, i on dolazi u sukob sa različitim likovima iz prošlosti, kao što je njegov nekadašnji partner, bivša žena koja se preudala, te detektiv koji je rešio trostruko ubistvo i ubeđen je i dalje u Kruzovu krivicu. Pred kraj sezne, Kruz uspeva da dođe do informacija koje ukazuju na to da je u sve umešan i otac Risove (takođe penzionisani policajac i nekadašnji partner poručnice Dejvis). U finalu serije Kruz uspeva da privede pravdi pravog ubicu, Kajla Holisa, ali i dalje ne zna za prave razloge zavere.

Emitovanje druge sezone premijerno je počelo 29. septembra 2008. U julu su producenti najavili kako će druga sezona praktično iznova lansirati seriju sa novom „pilot“ epizodom. Nešto ranije, u martu 2008, tvorac i izvršni producent Rend Ravič objasnio je da će se druga sezona podrobnije baviti zaverom u kojoj je ubistvo smeštenu Čarliju Kruzu, kao i da će biti otkriveno više pojedinosti o prošlosti Deni Ris.

Kruz i dalje istražuje zaveru i počinje da prati nekoliko penzionisanih policajaca. Pronalazi Rejčel Sejbolt, preživelu pripadnicu porodice njegovog poslovnog partnera, koja se useljava u njegovu raskošnu, minimalistički opremljenu kuću. Risova se upušta u vezi s novim kapetanom posle nestanka njenog oca.

Kruz na kraju saznaje kako je još od policijske akademije bio obučavan da zameni ostarelog velikog kriminalca (izgleda da je Ravič, ili makar neki od njegovih scenarista, iz ovih naših krajeva, gde je bio u prilici da čita romane o Lunu, Kralju Ponoći, pošto ceo serijal o Lunu počiva upravo na takvoj premisi). Preko korupcije Kruzovog prijatelja Toma Sejbolta, koji se s Kruzom zajedno držao kafanu, trebalo je da kriminalci korumpiraju i Kruza. Međutim, došlo je do greške i Sejboltovi su slučajno pobijeni, a zločin je pripisan Kruzu. Druga sezona se završava tako što Kruz trampi sebe za Risovu, koju je oteo zločinac Roman Nevikov. Ubrzo zatim, Kruz ubija Nevikova tako što mu zgnječi dušnik. U poslednjoj sceni serije vidimo da je Kruz konačno pronašao mir za kojim je tragao.

Kao i svaka uspešna kriminalistička serija, i Life počiva na dobro oslikanim i detaljno zamišljenim likovima istovremeno punim vrlina i mana, tako da izgledaju stvarno, kao da su preuzeti direktno iz života. Pored Čarlija Kruza i njegove partnerke Deni Ris, tu su i Ted Erli (Adam Arkin), Kruzov cimer i finansijski savetnik koga je detektiv upoznao u zatvoru i koji je nekada vodio moćnu kopaniju, ali je zaglavio na robiju zbog pronevere; policajac Robert „Bobi“ Stark (Brent Sekston), uniformisani pozornik i bivši Kruzov partner koji nije smeo da svedoči u njegovu korist na suđenju zato što je bio ucenjen; kapetan Kevin Tidvel (Donal Loug), šef odeljenja za ubistva u policiji Los Anđelesa poreklom iz Njujorka, neformalnog ponašanja ali krajnje ozbiljan kad je posredi posao, novi udvarač Risove s kojim ona konačno stupa u intimnu vezu – a prisutni su i mnogi drugi epizodni likovi, jednako interesantni i značajni za konačno sklapanje mozaka sa slikom o prošlosti Čarlija Kruza. Ovo nimalo ne čudi, pošto je glavni scenarista serije bio Rafael Alvares koji je radio na seriji The Wire (Doušnici).Odlična glumačka ekipa doprinela je da mudro osmišljeni likovi zaista ožive na ekranu i obeleže svojom pojavom Life kao jednu od najinteligentnijih policijsko-kriminalističkih serija koje su proizvedene u Americi u prošloj deceniji. Svakom gledaocu ove serije jednostavno mora imponovati opušten i nehajan način na koji autori u njoj govore o nekim izuzetno važnim i egzistencijalnim temama, uključujući zatvorsku psihologiju i zen filozofiju.

Life je naišao na dobru reakciju kritike, kako zbog sadržaja i produkcije, tako i zbog publici omiljenog Dejmiena Luisa. Mnogi su Life i njegovog protagonistu poredili sa kriminalističkom serijom Monk i njenim glavnim junakom Adrijanom Monkom (Toni Šalhub), a velike pohvale je dobila i Sara Šahi za svoje tumačenje Deni Ris, pa čak i predloge da njen lik dobije sopstvenu zasebnu seriju. Life je kao zvanično priznanje osvojio nagradu AFI 2008. za najbolju TV seriju.

Surovi zakoni gledanosti i profita onemogućili su snimanje i emitovanje novih sezona ove serije i sprečili ljubitelje da uživaju u interakciji između njenih zaista upečatljivih likova. I dan-danas se po forumima pojavljuju snažni zahtevi da se Life nastavi, ali interesantno je da su najglasniji u tim zahtevima gledaoci koji ne žive u Americi. Ko zna, možda ti pozivi ne ostanu bez reakcije, kao u slučaju otkazivanog pa produžavanog Family Guy-a... U međuvremenu, ako ništa drugo, imamo makar reprize na FOX Crime-u.

TRIVIA

Demijan Luis (koji glumi Čarlija Kruza) i Helen Makrori (koja tumači u seriji Life lik Amande Purije) vereni su u stvarnom životu i imaju dvoje zajedničke dece.

Zaplet sa Deni Ris i istragom FBI-ja u završnoj epizodi 2. sezone napisan je zbog trudnoće glumice Sare Šahi. Jasno se vidi da Šahijeva uvek sedi i da je snimaju od ramena naviše.

Demijan Luis je kao dete živeo u londonskoj ulici Ebi Roud, pet minuta peške od slavnog studija u kom su snimali Bitlsi. Često je ulicu prelazio bos kako bi sam sebi ličio na Pola Makartnija s omota Abbey Road albuma.

„Za mene nema ničeg gotivnijeg od toga da svake nedelje rešavam po jedan zločin. Eventualno je gotivnije jedino biti Klint Istvud.“ – Demijan Luis

Copyright © 2014 Goran Skrobonja.
All Rights Reserved.

Design By www.OrbMarketing.com